De Nederlandse trouwvideo is een genre waar mijn filmhart niet warm van wordt. Er is hier een groot gebrek aan creativiteit, aan vakmanschap en aan humor. Alles wat ik op internet aan voorbeelden kan vinden is oftewel goedkoop-dus-slecht of goed-maar-slaapverwekkend. Dat kan toch beter? Mag er op een huwelijk niet iets leuks gedaan worden, iets creatiefs of unieks?

Het probleem komt van beide kanten. Allereerst de opdrachtgever: het bruidspaar of -erger- de ceremoniemeester. De opdracht luidt meestal: maak een mooi verslag van de dag maar blijf op de achtergrond. Vreemd genoeg krijgt de fotograaf wel meer creatieve vrijheid.

En dat brengt mij bij het volgende probleem: de fotograaf-die-is-gaan-filmen. Die maakt nu dus bewegende foto’s. Komt qua montage ook niet verder dan muziekje-titeltje-shotje. Maar eerlijk is eerlijk: dat past wel weer bij de lage verwachtingen van het gemiddelde bruidspaar. En, fotografen kunnen in ieder geval mooi plaatjes schieten. Dat wel.

Maar het kan stukken beter. De videocamera is een kans bij uitstek om eens iets leuks te doen. Om te spelen met de trouw-cliche’s. Gasten (in het bijzonder kinderen) willen dat ook en gaan dus spontaan tegen de camera praten of acts opvoeren. Iedereen wil ‘iets’ met de camera doen! Videocamera’s, daar krijgen mensen creatieve kriebels van. Een videoproductie met een sterk idee kan echt iets unieks toevoegen aan zo’n mooie dag.

Dan nu de Amerikanen. Wedding cinematography is hele andere koek! De productie-waarde ligt hoog, erg hoog. Research, scripts, draaiboeken, voltallige crew en heel veel professionele apparatuur. Steadicams, jibs, tracks, licht, geluid, actie!

Ik zie ook hele leuke concepten langskomen zoals de same day edit. Dan kan je tijdens het diner al een korte clip bekijken van de ceremonie of de voorbereidingen. Of maak eens een speelfilm over hoe het koppel elkaar tegen kwam. Premiere bij het feest: succes gegarandeerd! Of maak 16mm film opnames in de stijl van het huwelijk van je ouders / opa / oma .. snif, snotter, zo mooi. Waarom geen documentaire of een videoclip ?

Opvallend is het feit dat de opnamen soms dagen voor de trouwdag zijn gemaakt. En er zijn duidelijke keuze’s gemaakt wat betreft stijl, muziek en concept. De films passen echt bij de koppels. Soms wel erg typisch Amerikaans maar vaak ook leuk, fris, van nu.

Kom op bruidsparen, vraag eens om iets goeds, iets unieks. Het is jullie huwelijk en je kan er alles van maken wat je wilt. Speel met die clichés, daar zijn ze voor bedoeld!