imageWat gaat 2014 ons brengen op online video gebied? Videomarketing site ReelSEO heeft er een blogpost aan gewijd met links naar mooie voorbeelden. In het kort: meer gebruik van slow motion, sliders, hyperlapse, steadicams, filmen vanuit drones (afstandbestuurbare helicoptertjes), 4K video, kleurbewerking, branded video en commercials, explainer (uitleg) video’s, video voor email marketing en mobile video.

Met de meeste trends ben ik het eens. Echt uniek voor 2014 is het niet, de meeste benoemde technieken worden al jaren toegepast en veel trends vallen binnen ontwikkelingen die al jarenlang gaande zijn. Maar het zou best kunnen dat de populariteit van bepaalde soorten video’s in 2014 flink toeneemt.

Hier is mijn voorspelling, hot in 2014:

  • ‘Instagram’ voor video: de retro look met veel lensflares, light leaks en  andere karaktervolle tekortkomingen.  DSLR galore.
  • Emo-video’s: filmmakers trekken alles uit de kast om in een maar minuten een hypersentimentele snaar te raken. We willen tranen zien!
  • Unbranded video: filmpjes die geen directe link hebben met een dienst of product, behalve het logo aan het begin en eind.
  • Politiek incorrect doen, ook door keurige bedrijven. Iedereen is wtf en van wak!
  • Alternatieve video bronnen: dashcam, webcam, mobiele telefoon, security-cam, traffic cam, pole-cam, action cam (GoPro), point of view, verborgen camera, etcetera.
  • Geanimeerde infographics met muziek en voice over als verkoop tool
  • Antropomorfisme, oftewel menselijke eigenschappen zien in dieren (katten!), en de materiële wereld om ons heen.

4K is een apart verhaal. Ik geloof in pixels, hoe meer hoe mooier, maar HD is voor consumenten nog ruim voldoende. Pas in 2016 komt de vraag uit de markt. Aan de productionele kant heeft 4K in een HD markt wel voordelen. In 2014 komen er betaalbare 4K DSLR camera’s en samen met de efficiënte codec H.265 zal 4K video interessant worden voor filmmakers.