‘Views’ is een cijfer dat aangeeft hoe vaak een video is bekeken. Een essentiële maat voor het succes van een webvideo. Hoe meer views, hoe hoger de ROI.

Veel views regel je in drie stappen. Eerst zorg je via je eigen kanalen dat er zoveel mogelijk mensen naar de video gaan kijken. Daarna is het aan de video om de kijker inhoudelijk te overtuigen. De derde stap is om de kijker uit te nodigen om de video te delen en dat ook te faciliteren.

Hier een aantal praktische tips om de views, en dus de ROI te verhogen. Broodnodige tips want een video die ‘zomaar’ op een website wordt geplaatst hoeft echt niet meer dan een paar honderd views te verwachten. Hoe prachtig, waardevol en bijzonder de video ook is.

Creëer buzz

Heb je iets nieuws, vertel het dan aan iedereen. Wacht niet tot Google bezoekers stuurt, dat is niet genoeg. Stel een bericht samen dat je op diverse websites plaatst en via je eigen kanalen verspreid.

 • Als je een nieuwsbrief hebt dan is dit een mooi moment om er weer eens een uit te gooien. MailChimp is gratis voor nieuwsbrieven tot 500 ontvangers.
 • Heb je een Twitter account: tweet!
 • Heb je een Facebook, Hyves of Myspace pagina: plaats dan een bericht, update of WieWatWaar.
 • Doe iets leuks met de functies van je profiel of social media sites: schrijf een blog bericht, open een poll met een vraag over de video, hang er desnoods een wedstrijd met beloning aan vast.
 • Heb je een Linkedin pagina en ben je lid van een group: open een discussie of plaats een nieuwsbericht. FaceBook heeft een vergelijkbare functie.
 • Is het nieuwswaardig: stuur het naar NuJij, eKudos, Digg, Reddit etcetera
 • Zijn er fora of blogs waar jou video relevant is: stuur een nieuwsbericht of open zelf een topic

De kern van de zaak is om de kanalen, sites en tools te gebruiken die je doelgroep ook graag gebruikt. Zo ontstaat de discussie, wordt je bericht relevant en krijg je kijkers.

Niet linken maar embedden

De regel is simpel: plaats de video zo op de website zodat deze met zo min mogelijk obstakels (herkenning, clicks) kan worden bekeken. Embedden is het gemakkelijkst en het meest effectief. Dus:

 • Embed de video op dezelfde webpagina tussen de rest van de content (plaatjes, tekst)
 • Absoluut nooit rechtstreeks naar een videobestand linken
 • Gebruik geen popup, shadowbox of layer

En voor promotie elders op de site:

 • Maak nooit een ‘klik hier’ tekstlink. Links mogen tegenwoordig lang zijn: hele zinnen of blokken tekst.
 • Gebruik een still uit de video inclusief de play button als link
 • Plaats een herkenbaar video icoon bij een tekstlink naar een video

Delen (social sharing)

Aan het einde van de video is het belangrijk om de kijker te stimuleren om de video te delen. Stel bijvoorbeeld de vraag aan de kijker om de video te delen met mensen die met de informatie van de video geholpen zijn. Faciliteer dit delen ook met de juiste tools.

Denk hierbij aan het kunnen emailen van de link en het embedden van de player op blogs, fora en profielen. Bied hiervoor gemakkelijke en begrijpelijke tools. Dergelijke tools worden alleen gebruikt als ze precies zo werken zoals tegenwoordig gebruikelijk is. Keep it simple stupid.

Open de discussie

Een moderne website is een dialoog. Tussen het bedrijf en de website bezoeker maar ook tussen de bezoekers onderling. Daarom is het helemaal niet vreemd om comments, rating en feedback toe te voegen aan artikelen en video’s. Regel zelf de eerste ratings en neutrale comments  anders komt de discussie niet op gang. Als het schaap over de dam is ..