Video’s maken is leuk. Ziehier een aantal simpele tips om de beginnende video maker een beetje op weg. Dingetjes die ik zelf heb uitgevogeld of zoals ik ze geleerd heb.

Synopsis, script en draaiboek
Een synopsis is een korte beschrijving van de video. In een script staan alle teksten, de acteer instructies en de locaties. Een draaiboek bestaat uit tekeningen van ieder shot, met aantekeningen. Als je deze documenten maakt dan weet je zeker dat je je plan goed doordacht hebt. Het is niet noodzakelijk maar wel handig. En het scheelt tijd in de montage als je van tevoren weet wat je wilt. Hou het eenvoudig en kort.

Camera en beelden
Gebruik minimaal een goede DV camera. Hoe duurder hoe beter. Je hebt een camera nodig met een audio ingang om de microfoon aan te sluiten. Maak de lens schoon met lens cleaner. Als je weet wat een handmatige wit balans is: DOEN! Niet te veel zoomen. Draai bij voorkeur in breedbeeld 16/9. De ooghoogte moet op ongeveer op 2/3 van de hoogte van het beeld zitten. Kies favoriete shots en camera bewegingen, zo creëer je je eigen stijl. Filmen met een foto camera is goed mogelijk maar niet gemakkelijk.

Statief
Gebruik NOOIT een foto statief, deze zijn te stroef voor camera-bewegingen. Neem een video statief met een vloeistof kop. Als je van statief filmt, zet dan de beeld-stabilisatie op de camera uit want anders gaat het beeld uit zichzelf een beetje bewegen.

Geluid
Ingebouwde camera-microfoons vangen te veel omgevingsgeluid op. Gebruik een richtmicrofoon (Røde heeft mooie betaalbare microfoons) of een handmicrofoon. Een richtmicrofoon het liefst op een hengel. Hiervoor kan je ook zo’n uitschuifbare stok van een dweil gebruiken. Koop een rol sterke tape.

Licht
Hoe meer licht hoe beter maar het licht moet wel van goede kwaliteit zijn. Fout zijn: Spaarlampen en TL-lampen, tegenlicht, harde schaduwen en overbelichting. Halogeen bouwlampen met een difuus filter zijn bruikbaar maar geven wat fletse kleuren. Beter zijn 100 watt peertjes. Gebruik geen kleurlampen of filters; dat is een stijl van van de vorige eeuw. Een film inkleuren (grading) doe je tijdens of na de montage.

Montage
Je kan hele aardige dingen doen met gratis montage programma’s maar er is altijd een catch. Gebruik dus betaalde software. Hoe meer controle, hoe beter. Begin met templates maar streef naar eigen ontwerpen.
Zowel PC’s als Mac’s hebben goede montage software. Mijn ervaring is dat je met een Mac minder problemen hebt en sneller werkt.

DVD
Er zijn een boel DVD pakketten te vinden om een standaard DVD-video te branden. Test je DVD wel op diverse DVD-spelers want dat wil nog wel eens een probleem zijn. Hou rekening met foutjes, wie met DVD’s branden begint gaat veel DVD’s verbranden.

Hosting (video op het web)
Wil je dat je video door zoveel mogelijk mensen wordt gezien, plaats deze dan op YouTube. Wil je juist dat niet iedereen je video kan zien, host het zelf. Flash video embedden is the way to go. Als je geen HTML kent: schakel je webmaster en IT dienst in want een eigen player embedden is lastig.

Succes!