Voor het ezine ‘Vrij’ van Rederij Doeksen had ik het genoegen om een interview reportage te maken met Ellen ten Damme! Een bijzondere ervaring om La Damme voor de camera te krijgen. Bekijk hier het gehele ezine.

Om de clip-achtige look te krijgen heb ik diverse shots met de lens whacking techniek opgenomen. Dit is een bizarre techniek waar de lens los voor de camera wordt vastgehouden en bewogen. Licht dat vervolgens achter de lens door op de sensor valt, geeft witte vlekken, flitsen en halo’s. En door de lens ten opzichte van de camera te tilten en shiften kan je het focusveld draaien, wat het perspectief beïnvloed.

Een poëtische look maar best eng om te maken. Want alle effecten zijn permanent. Wat wit is, is weg! Daarnaast kan je de lens en de sensor beschadigen; die slaan en schuren tegen elkaar aan. Inmiddels heb ik daar wat op gevonden middels een zelfgemaakte PVC lens adaptor en een uitgeboorde bodycap op de camera.

De lens whacking look kan je ook in de montage aan normale opnames als effect toevoegen. Onder andere Crumplepop en FCPeffects verkopen light leak effecten. Je kan ook je eigen light leaks maken met een losse lenscap voor de sensor. Maar een echte lenswhack zal altijd wilder en krachtiger zijn dan een digitaal filter.

Al bij al een fantastische techniek met een mooi resultaat. Babette maakte de interviews, Mike maakte de foto’s en RAADHUIS produceerde en maakte het ezine.