iPad Heiloo smallDoor de gemeente Heiloo ben ik gevraagd om een video te maken ter verduidelijking en promotie van het ‘Toekomstvisie Heiloo 2030’ project. De kern zijn vier scènes, gespeeld door acteurs van lokale toneelverenigingen. Iedere scène verbeeld een mogelijke toekomst voor de gemeente. Een leuk project! Maar ook een uitdaging om dit fris en fruitig te brengen.

Het idee van een video puzzel zat al langer in mijn hoofd en nu kwam het goed van pas. Het concept is simpel: iedere scène speelt zich af op een eigen iPad. Aan het eind lopen acteurs van iPad naar iPad en moeten dus de iPads verschoven worden om de acteurs ‘op te vangen’. Erg leuk om te doen, na zes takes hadden we het goed.

Technisch was het pionieren want het filmen van vier a-synchroon knipperende lichtbronnen met ieder een eigen wil doe je niet iedere dag. De opname en montage was ook complex; om de 17 lagen aan green screen video en graphics te renderen, in sync te houden en aanpassingen te kunnen uitvoeren zonder alles opnieuw te moeten renderen, heb ik het project opgedeeld en meerdere exports. Alsnog 4 dagen rendertijd en 500 GB materiaal. FCP X was hier een kampioen, in FCP 7  of welk ander pakket dan ook, was het in sync houden van het materiaal een stuk lastiger geweest. En, nul crashes.

Leonardo Da Vinci zij ooit ‘ kunst is nooit klaar, het wordt verlaten’. Dat is voor dit complexe project zeker het geval! Op naar de volgende iPad video.