YouTube is de plek om zonder kosten een video op het internet te plaatsen (hosten). Een aantal voordelen:

  • Gratis, gemakkelijk, goede kwaliteit (HD)
  • Consumenten herkennen de player en weten hoe deze werkt
  • Veel sharing en interactieve mogelijkheden: embedden op blogs, rating, gemakkelijk plaatsen op FaceBook en Hyves, send-to-a-friend, comments, etcetera
  • YouTube heeft enorm veel bezoekers waardoor iedere video meer wordt bekeken dan bij een vergelijkbare andere website
  • Goede vindbaarheid bij zoekmachines (SEO)
  • Embedden in de eigen website is gemakkelijk

Om een video op YouTube te plaatsen heb je een account nodig. Bedrijven kunnen zelf een corporate YouTube account openen om daar video’s te laten hosten. Eventueel kan ook een corporate YouTube channel worden aangemaakt maar pas wel op voor imagoschade. Laat het geen rommeltje worden! Een leeg of achterhaald channel is de moord in de pot. Werk vanuit een uitvoerbare social media strategie.

YouTube heeft ook nadelen. De reclame’s zijn irritant en de YouTube player (met logo) is niet de mooiste.

Alternatieven voor YouTube

Er zijn meerdere youtube-achtige websites met allemaal hun eigen voor- en nadelen. Vimeo en Blip.tv zijn de beste gratis alternatieven. Vooral voor meerdere video’s in serie, in HD of van zeer lange duur. Ze hebben mooie players en een nog betere beeldkwaliteit dan YouTube. Blip en Vimeo bieden ook betaalde premium diensten die voor relatief weinig geld professionele hosting mogelijk maken.

FaceBook heeft ook een interessante video hosting mogelijkheid maar deze is eigenlijk alleen interessant voor degene die al veel met FaceBook bezig zijn.

Zelf hosten

Natuurlijk kan een video ook op de eigen website worden gehost. Voordeel: het kan er helemaal uitzien zoals de opdrachtgever dat wil. Nadeel: er moet een player gebouwd worden en dat is een flinke klus. Er zijn professionele out-of-the-box players te koop maar het kost nog best wat tijd en moeite om deze aan de praat te krijgen. Eventueel kan Iets Met Film hier een adviserende of uitvoerende rol spelen.

Zelf hosten kan eenvoudig en zonder extra kosten op een gewone web server of tegen extra kosten op een speciale video server. Het voornaamste verschil zit in de mogelijkheid om door een video te kunnen zappen. Dat is bij een webserver pas mogelijk als de gehele video is gedownload. Vooral voor langere video’s kan dit lastig zijn. Met een streaming video server kan een gebruiker direct en snel door de video zappen.

Er zijn zeer goede  Nederlandse video hosting providers. Persoonlijk vind ik ze echter achterlopen op de Amerikaanse partijen wat betreft innovatie, de player en het gemak waarmee een account kan worden opgezet en onderhouden. En meestal zijn ze ook niet gratis. Qua snelheid zijn de Nederlandse partijen echter supergoed omdat de servers dichtbij de Nederlandse gebruiker staan en daardoor razendsnel zijn.