Iedereen wil zo hoog mogelijk in de Google zoekresultaten staan. Dat maakt zoekmachine optimalisatie (SEO of search engine optimalisation) een bloeiende business. Met goed geschreven teksten, pagina titels en meta keywords kom je al een heel eind. Maar er is nog een interessante mogelijkheid: Google houdt van video!

Een website met een relevante video krijgt een hoge ‘Pagerank’ en komt hoger in de zoekresultaten. En niet zo’n beetje ook! Ik heb dit -per ongeluk- zelf kunnen meemaken.

Dat gebeurde tijdens de ontwikkeling van mijn nieuwe website. Dit deed ik op een niet-openbare URL. Op één van de pagina’s testte ik een nieuwe plugin om video’s te embedden. Ik gebruikte hiervoor een videoclip die ik voor een klant had gemonteerd.

Het duurde welgeteld 6 dagen voor Google alsnog de test-website had gevonden en geïndexeerd. De videoclip stond op de tweede plaats in de zoekresultaten, direct onder de website van de opdrachtgever! Ik had dat niet door maar de opdrachtgever wel. Die was niet blij.

Mijn pagina bevatte alleen een video, een pagina titel en 20 woorden tekst. De door het SEO gilde zo vereerder Meta-tags en andere trucs waren afwezig.

Nu hou ik de video’s van opdrachtgevers buiten de zoekresultaten met een ‘no-index’ tag en dat werkt -vooralsnog- prima. Geen boze opdrachtgevers meer! En een mooi verhaal voor de SEO borrel :)