fullscreenDe meeste websites hebben een egale kleur op de achtergrond. Of een mooie foto. Een spannende derde optie is om een video in de achtergrond te vertonen. Deze ‘fullscreen background videos’ worden nog weinig toegepast. Jammer, want goed toegepaste background video levert een krachtige web ervaring op.

Kijk bijvoorbeeld even naar deze website. Ik heb geen idee wat dit bedrijf doet. Maar als eerste indrukken belangrijk zijn dan zitten ze goed. Ik voel direct dat ze professioneel zijn, creatief, modern maar ook met een historie. Deze website springt er uit zonder ook maar één woord te gebruiken.

Er zijn nog veel meer websites met fullscreen background video, google maar. De ene briljant, de ander minder. Het gaat wel eens fout als het de leesbaarheid van de tekst in de weg zit. Of als het camera trilt of te veel beweegt. Daar moet je rekening mee houden. Bijvoorbeeld, de Synergia pagina op deze website heeft een stabiel timelapse achtergrond filmpje. De video is alleen als kader zichtbaar zodat de tekst leesbaar blijft. En de video herhaalt zich niet zodat er na verloop van tijd ook weer rust ontstaat.

Het gaafste van fullscreen background video is dat je er zoveel gelul mee kan vervangen. Wat nou visie, missie, ‘over ons’? Met een knoertegrote video zeg je het niet maar ben je het. Wellicht een van de puurste vormen van visueel communiceren.

Technisch is het niet moeilijk, er zijn zelfs gratis wordpress plugins. Zie hieronder een drietal video’s om mee te oefenen.