In al die jaren dat het bestaat, heb ik nog nooit een fijne ervaring gehad met uitzendinggemist.nl. Er is dan ook veel mis mee. Allemaal dingetje waarvan je kan zeggen ‘Ja maar zus en zo’ maargoed, fout is fout. Here we go.

  1. Wat een drukke voorpagina! Allemaal contrasterende kleurtjes en vormpjes, dat kan voor TV maar met de laptop op mijn schoot doet het pijn aan mijn ogen. De lijstjes met ‘populaire uitzendingen’ en ‘Tips’ zijn leuk maar ik kom op uitzendinggemist.nl met het doel om iets te zien dat ik gemist heb. Ik weet dus wat ik wil en heb geen behoefte aan lijstjes. Geef mij maar een goed werkende zoekfunctie.
  2. De zoekfunctie frustreert. Vreemd genoeg kan ik niet altijd vinden wat ik zoek. Ook zijn er geen previews (wat bijvoorbeeld Microsofts Bing wel heeft) of thumbnails, wat voor een video zoektocht wel handig is. Ook zijn er  twee zoekboxen waarbij niet intuïtief duidelijk is welke ik moet hebben.
  3. Ik weet niet welke programma’s wel of niet op uitzendinggemist worden geplaatst, en wanneer. Soms vind ik een programma na twee weken wel, dat ik 2 dagen na de uitzending nog niet had gevonden. Of zoek ik naar iets dat überhaupt niet op de site wordt opgenomen, maar daar krijg ik dan ook geen melding van. Het is er gewoon niet.
  4. Als de zoekfunctie niet werkt, gebruik ik de andere menu opties maar dan moet ik wel weer hebben onthouden wat de uitzenddatum of programmatitel is. Dat is vaak niet het geval.
  5. De site riekt naar omroepen en bemoeienis van grote ego’s en politiek. Hierdoor zijn er rare en onduidelijke keuze’s gemaakt zoals banners die naar omroepen linken. WTF?
  6. De pop-up player is zwaar achterhaald. Een pop-up is zowiezo niet meer van deze tijd en heeft een ‘spam’ associatie. Het ontwerp is onbegrijpelijk lelijk en stuurloos. De knoppen staan allemaal op de verkeerde plek. De tekstuele inhoud is vaak onbegrijpelijk want lijstjes titels zeggen mij niets. De mogelijkheden om te delen hebben gekke namen. Alles werkt op een eigen curieuze manier in plaats van een uniforme manier.
  7. Geen mogelijkheid om binnen een aflevering naar een bepaald onderdeel te zappen. Ik kan alleen maar blind zappen, waarmee ik met buffertijd wordt gestraft. Voor lange webvideo’s zou een zap functionaliteit binnen het programma een zegen zijn. Komt wellicht de kijktijd ook ten goede en ik voorspel een minder zware load op de streaming server.
  8. De site is te zwaar voor een oude computer. Dit is overigens met meer websites het geval maar uitzendinggemist is een zeer veeleisende site.
  9. Geen Flash video waardoor ik wederom op plugins ben aangewezen. Kan allemaal wel maar er zullen zeker mensen zijn die plugin-problemen ondervinden.
  10. De site gebruikt een cookie om de instellingen te onthouden. Maar cookies worden door antivirus software regelmatig gewist en dan zijn de instellingen weer weg. Bad user experience.

Mijn advies aan uitzendinggemist.nl: alles opnieuw bouwen, gebruik de Flash video player, dump de pop-up en kijk naar de UI van Bing en YouTube. En als echte innovatie: maak een index om BINNEN de programma’s te zappen. Daarmee zou je zelfs met onderdelen van programma’s, nieuwe programma’s of thema-playlists kunnen maken. Smakelijke korte videotjes zoals ze op internet graag worden geconsumeerd. En zo wordt de televisie wereld toch nog een beetje web 2.0   © Sybren Arnoldus, mag ik even vangen voor dit wereld idee?

UPDATE oktober 2009: WMV en REAL zijn vervangen voor Silverlight, Microsoft’s antwoord op Flash. Prima! Nu de overige 9 punten nog.