In oude Science Fiction films zie je vaak een utopische wereld vol met tv schermen. Inmiddels is die utopie de realiteit van alledag. We hoppen van scherm naar scherm en gebruiken vaak meerdere schermen tegelijk. De TV staat aan als behang terwijl we filmpjes kijken op de laptop en twitteren via de smartphone met een mini videoschermpje aan de sleutelbos.

Maar als het op film- en videoproducties aankomt zijn opdrachtgevers vaak erg op één-scherm of toepassing gericht. OF voor de website (computers) OF DVD (tv) OF winkel display. Waarom niet op meerdere schermen of allemaal tegenlijk? Laat je inspireren door dit overzicht van de beschikbare schermen en trends:

PC monitor
Op dit moment (2011) is de PC nog ruimschoots aanwezig maar het aantal neemt sterk af. PC’s zijn voornamelijk werkmachines, prive gebruikt men tablets en laptops. PC’s zijn geschikt voor informatieve en instructieve (web) video’s en presentaties maar nodigen niet uit tot de 21-e eeuw.

Laptop
Vroeger waren laptops minder krachtig dan PC’s maar die tijd is voorbij. Echte werk, internet en communicatie machines en dus zeer geschikt voor webvideo en social media video. Vaak ook sterk genoeg voor presentaties en de aankomende 3D laptops beloven ook veel.

Tablet
Sterk in opkomst, 2011 wordt het jaar van de tablets, zoals de iPad. Iedereen zal er binnenkort een hebben. Minder geschikt als werkmachine maar de ultieme web en social media ervaring. De zowel horizontale als verticale positie maakt de tablet ook geschikt voor verticale video.
De tablet zal zeker marktaandeel van de laptop afsnoepen maar laptops zullen ook meer een tablet dubbelfunctie krijgen.

Smartphone
Klein maar o-zo-fijn is de smartphones de belangrijkste interface voor het online sociale leven voor den modernen mensch. Video’s voor smart phones moeten wel op een hele andere manier worden gemaakt dan voor grotere schermen. Denk ‘apps’ en niet ‘web’. Ook fantastische mogelijkheden om geld te verdienen met services en content.

TV | DVD
HD is al jaren sterk in opkomst en dit jaar wordt het de norm. Zeker voor videoproducties. Om die reden zijn DVD’s voor hoogwaardige videoproducties niet meer inzetbaar. Wel grappig als goedkoop presentje maar verder niet.
Nooit doen: een DVD op een computer scherm. Dat is echt ouderwets en daar scoor je niet mee.

TV | Blu-ray versus de TV-met-internet
Blu-ray is wel video in HD resolutie maar zal altijd een klein marktaandeel houden. Dat komt omdat nieuwe HD televisies binnenkort allemaal een USB of SD slot zullen hebben en een internet aansluiting (WiFi of ethernet). Dan heb je zo’n kwetsbare blu-ray schijf helemaal niet meer nodig. Je download een film legaal via je tv-met-internet of speelt je illegale film af via je netwerk of USB stick. Bye bye Blu-Ray.
Voor zakelijke videoproducties is een USB stick ook veel gemakkelijker en betrouwbaarder dan een Blu-Ray disc.

Shop display
Winkels, wachtruimtes en recepties hebben vaak een tv of monitor aan de muur hangen voor eigen reclame. Nu vaak nog een DVD maar straks gewoon een USB stick of stream via het netwerk. Dergelijke displays tonen ook steeds vaker informatie en social streams. Nu nog exclusief en duur maar over een paar jaar gewoon als product te koop.

Digitaal fotolijstje met video functie
Een goedkoop alternatief voor een shop display is het digitale fotolijstje met video functie. Leuk daaraan is dat ze zo goedkoop zijn dat je er 10 in een winkel kan plaatsen met telkens een verschillende video, gericht op het aanbod op die plek in de shop. Fotolijstjes zijn fijn om naar te kijken en minder opdringerig dan grote TV schermen.

Outdoor reclame schermen (aka digital signage)
De vervanger voor de klassieke affiche. Voor overal: abri’s, trams, wachtruimte’s, toilet, gevel. Leuk daaraan is dat deze schermen vaak net als een affiche, hoger dan breed zijn. Gedraaide monitoren dus. Deze markt is zeer creatief en erg bezig met exclusieve interactieve, real-time feedback systemen en dergelijke IK WIL DE AANDACHT tactieken.

Beamer projecties
De grootste schermen zijn beamer projecties. Beamers zijn niet duur meer en gaan lang mee. Een leuk alternatief voor een monitor of TV.
Ook in opkomst is de beamer projectie op gevels. Leuk om de video in te laten spelen op de elementen van de gevel (ramen, deuren etcetera).

Naast deze schermen zijn er nog veel meer gadgets en toepassingen voor video maar ik denk dat ik zo wel de belangrijkste bij elkaar heb. Heb je een toevoeging dan hoor ik het graag!