Als je het over een bijzonder project hebt .. kent je de Mennonieten? Anabaptisten? Wederdopers? Zo niet, tijd om deze website te bezoeken. Voor de Menno Simons stichting heb ik acht foto-animaties gemaakt en van Youtube ondertitels in 8 talen voorzien. Daarbij heb ik nog 8 andere video’s ook van 8 talen ondertitels voorzien. Dat zijn dus 16 x 8 = 128 Youtube ondertitelingen. De titel ‘Youtube closed captions expert’ is welverdiend, dunkt mij!

Je kan je wel voorstellen dat dit een flinke klus was. Niet alleen technisch maar ook logistiek; van 9 vertalers kwamen de teksten binnen die allemaal tot ondertitels moesten worden verwerkt. En wie SRT bestanden kent: één spatie teveel, één puntje verkeerd, en de ondertitels lopen in de soep. Maar het is gelukt en ik heb een enorme bak ervaring opgedaan in ondertitelen en het efficient samenwerken met vertalers.

Speciaal voor deze klus heb ik software aangeschaft om het ondertitelen accuraat en soepel te laten verlopen. Youtube’s eigen ondertitel-tool is niet snel en precies genoeg. Verder heeft Youtube fantastische ondertitel-mogelijkheden. Slechts één hiaat ontdekt: de taal Plautdietsch staat niet in de talenlijst. Voor de minder gesproken maar wel officiële talen, zou ook ondersteuning moeten zijn.

Dan maakte ik mij ook zorgen over de 36 TB videobestanden die naar YouTube moesten worden ge-upload. Gelukkig is mijn gloednieuwe glasvezelverbinding van Heldenvan.nu zo snel dat die klus in één uur gepiept was. Ongelofelijk, dat had mij dagen gekost via Ziggo. Ik kan glasvezel van Heldenvan.nu bij ondernemers van harte aanbevelen.

Flinke klus. Maar het interessantste vind ik toch de onderwerpen: religie, cultuur, geschiedenis, mensen, wereld. Daar moet ik eens wat meer mee doen ..

eumennet video clips playlist

klik om de video’s op YouTube te bekijken

eumennet soundslides playlist

klik om de video’s op YouTube te bekijken